Conflict
Wanprestatie
Een veelvoorkomend conflict binnen de bedrijfswereld is de situatie van wanprestatie. Er is sprake van wanprestatie als een partij toerekenbaar tekortschiet in zijn verplichting die op grond van een overeenkomst door partijen in het leven is geroepen. Tekortschieten kan in allerlei vormen voorkomen, zoals niet-nakomen, onvolledig nakomen of onjuist nakomen. Ook de toerekenbaarheid van het tekortschieten is een vereiste, want pas dan is sprake van wanprestatie. Toch is enkel de wanprestatie -op enkele uitzonderingen na- niet afdoende om direct consequenties daaraan te mogen verbinden. Er moet ook sprake zijn van verzuim en daarvoor dient u in veel gevallen nog een ingebrekestelling te versturen, waarmee u uw klant een laatste mogelijkheid biedt tot nakoming over te gaan. Sorteert ook de ingebrekestelling geen effect, dan kunt u (rechts)maatregelen treffen. Zo kunt u nakoming vorderen, maar ook schadevergoeding. De overeengekomen niet of onjuist uitgevoerde werkzaamheden kunt u in in veel gevallen ook door een derde partij laten uitvoeren, wat dan voor rekening komt van uw wederpartij. Bij wanprestatie is het uitgangspunt dat de overeenkomst - voor zover mogelijk - in stand blijft. Essentieel bij het treffen van maatregelen is echter wel dat zowel de wanprestatie alsmede het verzuim vast staat, want anders bestaat de mogelijkheid dat de getroffen maatregelen voor uw eigen rekening komen. Daarom is het verstandig om in dergelijke situaties rechtsbijstand in te schakelen.
Ontbinden
Als uw klant tekortschiet in zijn verplichting die op grond van een overeenkomst door partijen in het leven is geroepen, heeft u de mogelijkheid om de overeenkomst te ontbinden. In dat geval bent u van de overeenkomst af. Bij de ontbinding ontbreekt echter de zogenaamde 'terugwerkende kracht'. Dat wil zeggen dat de rechtsgrond van de prestaties die al verricht zijn, niet komt te vervallen. U wordt daardoor niet van rechtswege schadeloos gesteld voor de al gerealiseerde verplichtingen. De schadevergoeding moet u naast de ontbinding nog vorderen. Daarnaast heeft de ontbinding geen goederenrechtelijke werking, wat van belang is als in het geval u uw klant al wel producten heeft geleverd. Ook in dat geval zult u de schadevergoeding naast de ontbinding nog moeten vorderen. MKB Legal Services kan u helpen bij het ontbinden van de overeenkomst en het vorderen van schadevergoeding.
Wij helpen u graag met het oplossen van het conflict met uw klant. Neem contact met ons op voor meer informatie via onderstaande contactgegevens!